Museu Romàntic Can Papiol

BAIXA

ON SOM

Carrer Major, 32 08800 Vilanova i la Geltrú
98 893 03 82
www.museucanpapiol.cat
El Museu Romàntic Can Papiol, situat al centre històric de Vilanova i la Geltrú, és una casa-museu que evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX a través de l'ambient de les seves estances, decorades amb mobiliari i ornaments de l’època.

Fou la casa pairal d’una de les famílies més influents de la vila. Francesc de Papiol i Padró, advocat i terratinent, va ser l’artífex de la seva construcció. En morir sense descendència, la casa passà a ser propietat de la família Torrents.

La casa conserva les estances decorades amb ornaments i mobiliari de l’època. L’exterior segueix el cànon auster del moment, amb una façana d’estil neoclàssic amb elements arquitectònics pintats. L’interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat.

El recorregut ens permet visitar els espais més sumptuosos de la casa com el saló de ball, les habitacions dels senyors, la sala de música, el menjador, etc. I també conèixer les zones habitades pel personal del servei com la cuina, l’habitació de les minyones, el graner o el celler.

La Diputació de Barcelona va adquirir l'immoble l’any 1959 i es va inaugurar com a museu el 1961. Des de l’any 2002 l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú gestiona l’equipament.

Anem de visita

El Museu Can Papiol es pot visitar  divendres, dissabte i  diumenge durant tot l’any, diferenciant  entre l’horari d’estiu i l’horari d’hivern.

A l’estiu (del maig a l’octubre) l’horari és de divendres a diumenge d’11 a 14h i de 17 a 19h. I a l’hivern (del novembre a l’abril), és divendres i dissabte d’11 a 14h i de 17 a 19h i diumenge d’11 a 14h. Les visites sempre són comentades per un guia del museu, i comencen a les hores en punt, sent la darrera visita una hora abans del tancament.

Durant tot l’any, però, es pot concertar la visita per a grups o escoles amb reserva prèvia fora dels horaris establerts.

VISITES I RESERVES
museupapiol@vilanova.cat / Tel. 93 893 03 82

 

Francesc de Papiol i de Padró

Va néixer a Vilanova i la Geltrú el 10 de maig de 1750, en el bressol d’una de les famílies benestants més importants de la vila.

La formació escolar de Francesc de Papiol va tenir lloc a les Escoles Pies d’Igualada sota l’empara de la família materna. Posteriorment, amb 19 anys anà a la Universitat de Cervera a estudiar Lleis, i dos anys més tard a la Universitat d’Osca, on el 1772 assolí el grau de doctor en dret civil, i on continuà amb els estudis de cànons, aconseguint també el títol de doctor el 1777.

A causa de la prematura mort del seu germà Joan, Francesc de Papiol passarà a ser l’hereu de la família. Tot i la seva manifesta vocació religiosa, acceptarà fer-se càrrec de les rendes familiars, un fet que es farà efectiu el 1791 a la mort del pare.

Designat ja hereu de la família, Francesc de Papiol es dedicà a l'advocacia, a la lectura i als viatges. Alhora, s'incorporà progressivament en els negocis familiars i adquirí diferents responsabilitats polítiques, destacant la seva participació en les Corts de Cadis que redactarien la Constitució de 1812.

El setembre de 1813, ostentant el càrrec de diputat suplent a les Corts Ordinàries de Cadis, Francesc de Papiol es va traslladar a Palma de Mallorca, on va residir fins el retorn de Ferran VII, que tingué lloc sols uns mesos després. Posteriorment, amb una salut cada cop més precària i sense haver-se casat mai ni tingut cap fill, es traslladà a la seva casa del carrer Major a Vilanova i la Geltrú, on visqué des del 1814 fins la seva mort, el 2 d’agost de 1817.

 
cialis comprar ... cialis generique en ligne