Casa Navàs

BAIXA

ON SOM

Plaça del Marcadal, 7 43201 Reus
977 010 670
info@casanavas.cat
www.casanavas.cat
La Casa Navàs és, per la seva singularitat, un dels millors exemples del Modernisme europeu. Construïda entre el 1901 i el 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i el decorador Gaspar Homar, és l’única obra modernista d’Europa que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar.

L’edifici el va encarregar Joaquim Navàs, un ric comerciant de teixits, en una època on Reus estava en plena efervescència. Navàs i la seva esposa, Pepa Blasco, van demanar a Domènech i Montaner la construcció d’una casa-botiga en una de les cantonades de la plaça del Mercadal de Reus. La comanda tenia un pressupost sense límits, d’aquí que es convertís en una de les obres més luxoses de l’arquitecte barceloní.

Com a segona capital catalana, Reus va ser una de les ciutats més bombardejades durant la Guerra Civil Espanyola i la Casa Navàs també en va patir els efectes. A causa d’una de les bombes, l’any 1938 va perdre la torre, gran part de la teulada i algunes de les dependències del segon pis van quedar destruïdes.  Després de la guerra, bona part de les estances van ser restaurades pels mateixos propietaris; la façana, però, encara presenta algunes mutilacions a la part superior com a torre cantonera que donaven a l’edifici un aspecte elegant i esvelt.

Rere la imatge actual d’edifici malmès s’hi amaga l’interior més complet, fantasiós i esplèndid del modernisme català. Entrar a la casa és com endinsar-se en un gran jardí artificial ple de floritures en el que destaquen els vitralls de més de dos-cents metres quadrats de superfície entre claraboies, envans, portes i finestres. També es conserven intactes gairebé tots els elements decoratius com el mobiliari, les tapisseries brodades, ceràmiques, pintures, teixits de seda, làmpades, estors… Per fer tots aquests treballs Domènech i Montaner es rodejà dels millors artesans de l’època com van ser Gaspar Homar, Lluís Bru, Antoni Rigalt, Jeroni Granell, Eusebi Arnau, Pujol i Bausis o Hipòlit Montseny.

La casa, construïda a principis del 1900, manté totes les estances i mobiliari original, això la converteix en una visita obligada per tots els amants del modernisme, l’arquitectura, la història d’aquella època i del bon gust en general. Segur que la visita no us deixarà indiferents, us hi esperem!

Anem de visita

La Casa Navàs és per la seva singularitat un dels millors exemples del Modernisme a nivell europeu, ja que és l’única obra modernista d’Europa que ha arribat fins als nostres dies tal com es va estrenar.

Entrar a la Casa Navàs és com endinsar-se en un gran jardí artificial ple de floritures en el que destaquen els vitralls de més de dos-cents metres quadrats de superfície, el treball en pedra, el mobiliari, les tapisseries brodades, ceràmiques, pintures, teixits de seda, làmpades, estors… Amb les Visites Guiades de la Casa Navàs, un guia expert t’acompanyarà per l’interior de la casa per fer-te descobrir tots els detalls i curiositats d’aquesta joia construïda per Lluís Domènech i Montaner l’any 1908.

 

Lluís Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 1849- 1923) va ser un dels arquitectes més importants del modernisme català. Llicenciat en Arquitectura l’any 1873, és l’autor d’edificis tan imponents com el Palau de la Música i l’Hospital Sant Pau de Barcelona. De jove va viatjar per Europa d’on va importar-ne coneixements tècnics i nous materials que li van possibilitar una nova visió de l’arquitectura.

Aquesta nova tècnica encaixà amb el sorgiment de la nova burgesia catalana que, de seguida, quedà admirada pel treball de l’arquitecte. No és d’estranyar, doncs, que sigui un dels arquitectes més prolífers de l’època i que diverses obres seves hagin estat reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Com a docent, va formar deixebles tan destacats del modernisme català com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch o Josep Maria Jujol.

Domènech i Montaner també va brillar com a dissenyador de tipografies, il·lustrador i enquadernador de llibres. Especialment important va ser el seu vessant polític, compromès amb el catalanisme polític va ser l’impulsor de la Lliga Regionalista i diputat a les Corts espanyoles. Va combinar la seva professió amb els estudis d’heràldica i art romànic.
cialis comprar ... cialis generique en ligne